Čokoládou proti stresu

Pridaný

Konečne boli potvrdené myšlienky starých Majov, Aztékov, nás všetkých, ktorí sa domnievame, že konzumácia kvalitnej čokolády znižuje pocity stresu, nervovej záťaže a naopak, vyvoláva pocity šťastia a pohody.


Švajčiarski vedci po dobu dvoch týždňov sledovali 2 skupiny ľudí. Jedna skupina denne jedla aspoň 40 gramov čokolády. Druhá skupina („kontrolná“) nemala žiadny príjem čokolády. Na začiatku, v priebehu a na konci výskumu boli respondentom odobraté vzorky krvnej plazmy a moču, z čoho sa zistilo, že tí, ktorí čokoládu jedli, mali nižšiu hladinu stresových hormónov kortizónu a katecholamínu.

Tým bolo potvrdené, že konzumácia čokolády má pozitívny vplyv na ľudský organizmus a funkciu nášho mozgu. Konzumácia čokolády sa často spája s pocitmi radosti, potešenie, uvoľnenie ... Obsahuje látky ako anandamid, arginín, dopamín, tryptofan, fenyletylamín a ďalšie.

Keď si doprajete lahodnú čokoládu, zvyšuje sa hladinu serotonínu a dopamínu v mozgu. Obidva tieto neurotransmitery sa v nervovom systéme podieľajú na vzniku nálad a ich nedostatok môže spôsobovať podráždenosť až agresivitu, celkovú depresiu prípadne aj poruchy spánku.

Ďalší významný hormón, ktorý za uvoľňuje pojedaním čokolády jeFenyletylamín. Nazýva sa tiež ako "droga zamilovaných". K zvýšenej sekrécii fenylethylamínu dochádza napríklad vo chvíli, keď sa k sebe priblížia muž a žena, ktorí sú si navzájom sympatickí.

Z Vyššie uvedených výskumov je zrejmé, že konzumácia čokolády je dobrým antidepresívom, navodzuje pocity šťastia a dobrej nálady a má aj afrodiziakálne účinky.

Preto darujte svojim blízkym kvalitnú čokoládu z nášho e-shopu, darujete im Tak šťastie, pohodu aj radosť.

Čokoláda a jej európske začiatky

Čokoláda a jej európske začiatky

Ktorá z krajín sa vám vybaví, keď počujete slovo čokoláda? Je to Švajčiarsko, krajina povestná excelentným spracovaním kakaovej hmoty. Alebo Mexiko, pravlasť Aztékov, ktorí ako jedny z prvých spracovávali kakaové bôby. Možno aj Španielsko, krajina dobyvateľov a moreplavcov, ktorí priviezli čokoládu do Európy. Niekomu môže napadnúť Belgicko, kde meno krajiny v spojení so slovíčkom čokoláda znamená vyjadrenie kvality. Predstaví si niekto aj Holandsko s neodmysliteľnými škatuľkami či dózami kakaa? Alebo Francúzsko so svojimi truffles – čokoládovými hľuzovkami? A čo tak Taliansko, kde vznikali prvé manufaktúry a majstri cioccolatieri dávali lekcie aj samotným Švajčiarom? Nezabúdajme na Rakúsko, veď naši susedia sú autormi povestnej čokoládovej dobroty – Sacherovej torty. [...]

Čítaj viac »


Otváracie hodiny Amélia cez Vianočné sviatky

Otváracie hodiny Amélia cez Vianočné sviatky

Amélia pripravuje darčekové balenia/čokoládky na Vianoce. [...]

Čítaj viac »


Mikuláš hľadá čokoládové a originálne darčeky!

Mikuláš hľadá čokoládové a originálne darčeky!

Mikuláš hľadá niečo sladké, čokoládové, krásne zabalené, samozrejme originálne a hlavne chutné! Takéto darčeky vždy nájdete len u nás - AMÉLIA. [...]

Čítaj viac »


BABY SHOWER

BABY SHOWER

Je čas osláviť blížiaci sa príchod malej princeznej alebo malého princa. Budúca mamina chystá baby shower (príchod bábätka) . Téma je jasná, osláviť príchod bábätka. Problém je v tom, že nemáte potuchy, kde začať. [...]

Čítaj viac »


AKO DEGUSTOVAŤ ČOKOLÁDU

AKO DEGUSTOVAŤ ČOKOLÁDU

Rovnako ako pri degustácii vína rozpoznáte kvalitnú čokoládu použitím všetkých svojich zmyslov [...]

Čítaj viac »


Čokoláda - kde sa vzala

Čokoláda - kde sa vzala

Slovo čokoláda pochádza z aztéckeho výrazu xocolatl, čo znamená v preklade horká voda. Aztéci ju vyrábali z kakaovníkových semien s pridaním rôznych korenín. Aby bola pitná, pridávali do nej škoricu, čili, klinčeky a kukuričnú múku ako emulgátor. Prečo? Lebo objavili zázračné účinky čokolády! [...]

Čítaj viac »